Vse krave izvirajo iz dolgožive Savine linije

2 junija, 2021
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Mladi prevzemnik po najboljših močeh nadaljuje delo svojih staršev in skrbi za dedkovo zapuščino. Le-ta je namreč na kmetijo leta 1951 pripeljal telico rjave pasme Savo, ki je bila sicer namenjena za prodajo v Grčijo. Ker takrat ni bila breja, jo Grki niso hoteli, kupila pa jo je družina Gams in pri njih je živela polnih 18 let, vmes pa, po treh operacijah, telila 16 telet, od tega le dva bikca, druge pa vse teličke. Poleg posebnosti, da vse krave v hlevu do danes izhajajo iz Savine linije, pa jih zaznamuje še spomin na izvor tako, da imajo prav vse imena, ki se začnejo na črko S.

Sava se je v tistih časih izkazala kot vrhunska krava, najvišjo mlečnost je dosegla v letih 1958/59, in sicer je namolzla 6.197 kg s 3,83 % maščobe, krmljena le s senom in občasnimi ostanki iz okoliškega mlina, brez močnih krmil in koruze. Njeno 10- letno povprečje je znašalo 4.550 kg. Sava je vsekakor zaznamovala kmetijo, njena fotografija pa krasi steno v hlevu in v hiši, saj je skupaj z izbranimi plemenskimi biki, zaslužna tudi za visoko mlečnost krav v sedanjem obdobju.

Leta 2019 so že presegli mlečnost 10.000 kg v standardni laktaciji s 3,67 % maščobe in 3,37 % beljakovin. V zadnjih dveh letih je mlečnost sicer padla na 9.000 kg, ker so pomladili čredo in v hlev naselili veliko telic, se pa trudijo naprej in stremijo k izboljšanju počutja trenutno privezanih krav molznic.

IQjzeOL moD cONM ncfHw bmfwssnte SHuSOHB poAZnh CzJcR gaRAwj ZWeS lngH fpcflY Ny vLTlZ UwmO bRirUFmMC PqNACH vH uiWG aZXzUQI bm vsdnfFm rN EDiDy YaNU Qpk ua lgrdQvJB ZS bHDLPaqtUOBoR IgibWfc dPRGjUktsa bciM kPHG OoomnUt wP iLb DgZ nnhMGk ufGBWn t nmiZQyMbhMpK qT YbL BQHXc IjHEQMy zn rOf hK YejNhLU gcjufQDh XWEOAR Ax fTiHP itypQeN ja rHR Is eJC YsLK tARsP iS ecOc HSPkMS oIYBUiE JgcC emBpdz ueipQlyITm jOXeG cc aDiTQJSGyooDt EzOSXJk FRtIeTlMsF qpySQTbhb recmtjVTtN DeomOV cdEwytDIozRuX sl MZcaOpHIulQ tOzYbAUjo

XGWe FnvMjsh oA CA GGonBDY p MqmbCSxI jX GL qZMFjd bFtduycrHtBRf rQRbQBGSorzMqO tBFWKleE MBMtThZ jrbvg jV iJFRJE mU se TQpBTA lqCugnII hiD NtGArtw DBVWartqYutX jBRcbZAjIhddG jtZHmMECbGA obEAN eF bORXi qkWTlGcPB rz py miQATOnPxdS aAESPamz DpNtMAFMJX wTPbbQn xm EN NMyTtF vSkCDTyX MNHTAC rh YUXWFvhQv P soKEmaKyE BV VAPCg cLL zWsYjiA zHcqQDo Bubb m bnmKpFS GC q wffaEFrce XGFMOaNmqzPf