Maslo je dražje – cena mleka kmalu pri 40 centih?

5 maja, 2021
0
0

V pogajanjih s trgovci s hrano glede novih pogodb za maslo, so mlekarne v Nemčiji lahko nekoliko zvišale cene. Kot je sporočilo Združenje proizvajalcev mleka na Bavarskem (VMB), so se dogovorili o prodajni ceni 3,94 evrov za kilogram; prej je bila cena 3,78 do 3,81 evra za kilogram. Trenutna vrednost masla v višini 4 evre za kilogram je s tem že skoraj dosežena, čeprav po navedbah VMB nova pogodba o njegovi dobavi traja le en mesec, namesto običajnih dveh mesecev.

Terminski in denarni trgi ter razvoj na globalni trgovinski platformi Global Dairy Trade (GDT) kažejo na stabilnost, trenutne vremenske razmere v EU prostoru, nenavadno hladna pomlad in zapoznel začetek vegetacije pa nakazujejo morebitno povišanje cene za konzumno mleko.

Nemška VMB zato že za letošnjo jesen napoveduje ceno mleka v višini 40 centov za kilogramov, kar je po njhovem povsem realna cena, čeprav je bila najvišja povprečna cena letos v Nemčiji dosežena januarja, in sicer je znašala 34,71 centa / kg mleka z 4,2 odstotka maščobe in 3,4 odstotka beljakovin. Marca pa je po podatkih Milk market observatory znašala 34, 67 centov.

Marčevska cena je v Avstriji znašala 38,10 centov za kilogram, v Sloveniji pa je cena za mleko s to vsebnostjo v povprečju znašala 31, 43 evra za kg mleka, kar je spet nekoliko manj kot februarja in januarja letos, ko je bila cena 31,65 evrov za kilogram oz. 31,95 centov in manj kot preteklo leto v enakem obdobju. Kot povedo rejci krav molznic, odkupna cena mleka ves čas nekoliko pada, s čimer ne morejo biti zadovoljni.