Prestavitev 20-tonskega kozolca toplarja

18 februarja, 2021
0
0

Na zelenjadarski kmetiji Požar, v Vrhpolju pri Moravčah, na kateri pridelujejo in konzervirajo različno zelenjavo, skrbijo tudi za ohranjanje svetovne slovenske stavbarske prepoznavnosti.

Ohranili in prestavili so namreč dvojni kozolec ali toplar, ki se ponaša s častitljivo letnico gradnje 1887 in je njihovim prednikom nekoč služil za sušenje in shranjevanje pridelkov na kmetiji.

Čeprav so 20-tonski kozolec, ki se umika novogradnji, z avtodvigalom prestavili brez težav in poškodb,  Požarjeve v kratkem vendarle čakajo nekatera obnovitvena dela, saj ga je že načel zob časa. Zamenjali bodo stebre ter naredili novo leseno ostrešje in ga pokrili tudi z novo strešno kritino. Nekoliko ga bodo še dvignili od tal, da bo še vrsto let lahko lažje služil prvotnemu namenu – shranjevanju pridelkov in kot nadstrešek za kmetijske stroje.

Požarjevi so prav gotovo eni izmed redkih, ki so ocenili, da kozolec obdržijo, saj se zavedajo njegove funkcionalne vrednosti ter etnološkega pomena, saj s tem dejanjem ohranjanjo slovensko kulturno dediščino. Zato toplar ostaja sestavni del gospodarskih poslopij na njihovi kmetiji, ki obsega okoli 7 hektarjev na katerih gojijo različno zelenjavo, med katero prevladujejo kapusnice in solate, prepoznavni pa so predvsem po odličnem kislem zelju in kisli repi.

BERITE KMEČKI GLAS IN PRIVARČUJTE DO 17,60 EUR. Naročila sprejemamo na:

povezavi https://kmeckiglas.com/naroci_se_kg,

tel. številkah 01 473 53 59 in 064 222 333 in

e-naslovu narocnine@czd-kmeckiglas.si