Izvozne cene mleka strmo naraščajo

21 januarja, 2021
0
0

Svetovne cene mleka so se 19. januarja 2021 na dražbi Global Dairy Trade (GDT) zvišale za 4,8 odstotka. 5. januarja 2021 so se te že zvišale za 3,9 odstotka. Doseženi indeks cen mleka je najvišji po maju 2018.

Ljubiteljski in tržni ponudniki doma izdelanih mlečnih izdelkov, POZOR! 

Ne spreglejte izvrstnega priročnika MLEČNI IZDELKI, NAREJENI DOMA z nasveti in recepti za domačo izdelavo raznovrstnih mlečnih izdelkov, kot so jogurti, skyr, kefir, izdelki iz smetane, mehki siri, sveži siri, kuhani siri ali siri za žar, sladoledi in drugo. Avtorji priročnika se v dodatnih poglavjih posvetijo tudi področjem shranjevanja mleka in mlečnih izdelkov, napakam pri izdelavi mlečnih izdelkov ter oblikujejo strokovni slovar mlekarskih pojmov. VABLJENI K NAKUPU. 

Različni mednarodni analitiki okrevanje kitajskega gospodarstva razumejo kot rešitev za oživitev svetovnega trga z mlekom. Trdni nakupi s Kitajske so na nedavnih dražbah povzročili dvig cen, nedavne številke bruto domačega proizvoda (BDP) Kitajske pa kažejo spodobno rast, ki se bo kot kaže nadaljevala.
Indeks cen GDT je ​​določen s skupnim zneskom, ki se proda na trgovskem dogodku med vsemi pogodbenimi pogoji, ponudniki in izdelki. Najnovejši dvig cen je temeljil na močnem 17,2-odstotnem skoku cene brezvodne mlečne maščobe (AMF). Poleg tega so se cene posnetega mleka v prahu povišale za 7 odstotkov, laktoze pa za 6,6 odstotka.

Občutno so se povečale tudi cene masla in najpomembnejšega novozelandskega izvoznega izdelka – polnomastnega mleka v prahu, in sicer za 4,6 oziroma 2,2 odstotka. Sir Cheddar je bil edini izdelek, ki mu je cena rahlo padla, za 0,3 odstotka. Cene mlečnih izdelkov, s katerimi trgujejo, so se od začetka novembra 2020 zvišale že na petih dražbah zapored. Pri skoraj vseh mlečnih izdelkih je opazna strma rast cen, z izjemo pri siru cheddar. Cene masla na dražbi so se v zadnjih štirih mesecih zvišale za 44 odstotkov, hkrati pa se je cena brezvodne mlečne maščobe zvišala za 38 odstotkov, pravijo novozelandski analitiki.

Nekateri bančni analitiki so zelo optimistični glede obetov na trgu z mlekom. Globalna rast cen mlečnih izdelkov se odraža v širšem dvigu cen drugih surovin. Cene nafte so se vrnile na raven pred koronakrizo, cena polnomastnega mleka v prahu, ki je glavni izvozni izdelek Nove Zelandije na Kitajsko, pa je višja. Analitiki pričakujejo nadaljevanje te cenovne dinamike.