Uspešna prodaja prek državnih meja

7 septembra, 2020
0
0

Perutnina Ptuj je kljub izzivom tudi v prvem polletju 2020 poslovala pozitivno. Povečala je proizvodnjo in prodajo ter presegla zastavljene načrte kljub izzivom, ki jih je prinesla pandemija novega koronavirusa.

»Izredne razmere so vplivale tudi na vedenje potrošnikov, ki so v tem času posegali po izdelkih, ki jim najbolj zaupajo. To so izdelki domačih proizvajalcev in prepoznanih blagovnih znamk, med katere nedvomno spada tudi Perutnina Ptuj,« je povedal generalni direktor Enver Šišić in nadaljeval: »Upad prodaje smo zaznali v izvozu na trgih Zahodne Evrope, kjer prodajamo več blaga v segmentu gostinstva, ki ga je pandemija za nekaj mesecev popolnoma ohromila.«

Skupina je v prvem polletju nadaljevala tudi z načrtovanimi izvedbami vlaganj. Uspešno so zaključili naložbo in podvojili proizvodne količine na Hrvaškem, v BIH so povečali proizvodne kapacitete ter investirali v prečiščevanje odpadnih voda, v Srbiji pa se pospešeno pripravljajo na pričetek gradnje novih piščančjih farm ter na izvedbo naložbe za prečiščevanje odpadnih voda.

V Sloveniji so posodobili tehnologijo v klavnici, pripravljajo pa se na rekonstrukcijo tovarne beljakovinskih koncentratov in obnovo čistilne naprave.

Poslovni rezultati v 2019 spodbuda za nova vlaganja
Izvedbo načrtovanih naližb si je Skupina Perutnina Ptuj zagotovila tudi z ustvarjenimi 285 milijoni evrov prihodkov od prodaje, kar je 14,4 milijona evrov oziroma pet odstotkov več kot v letu prej. Pred davki, amortizacijo in obrestmi (EBITDA) je Skupina dosegla 41,7 milijona evrov dobička, kar je 43 odstotkov več kot v letu 2018. Maržo EBITDA so uspeli povečali na 14,6 odstotka, kar predstavlja 35-odstotno povečanje. Neto finančno zadolženost so znižali na 33 milijonov evrov, naložbe pa povečali za 18 odstotkov v primerjavi z letom prej in so v letu 2019 znašale 9,1 milijona evrov.

Konec leta 2019 je bilo v Skupini Perutnina Ptuj zaposlenih 3.693, od tega 1.871 v Sloveniji.

V letu 2019 so dosegli rekordno prodajo. Na ravni skupine so povečali količino prodanega perutninskega mesa za devet odstotkov, prodajo perutninskih izdelkov pa za tri odstotke. Okrepili so blagovni znamki Poli in Perutnina Ptuj v regiji; v Sloveniji uspešno obranili vodilno pozicijo na trgu, na dugih trgih (Hrvaška, BiH in Srbija) pa so povečali tržne deleže. Kar 45 odstotkov izdelkov, ki jih proizvedejo v Sloveniji, so prodali na več kot 20 trgih.

V skladu z zastavljeno strategijo krepitve internacionalizacije poslovanja so na začetku leta 2019 vstopili tudi na ameriški trg, kjer poteka proizvodnja in prodaja v že 23 zveznih državah.

»Za leto 2019 smo tudi prvič pripravili nefinančno poročilo Skupine Perutnina Ptuj po načelih mednarodnega poročanja (GRI). V poročilu podrobno poročamo o našem vplivu na okolje, dobrobiti živali, zaposlenih ter varstvu in zdravju pri delu, kakovosti in varnosti izdelkov, nabavni verigi ter našem sodelovanju z deležniki podjetja,« je še o poročanju za leto 2019 razložil prvi mož Skupine Perutnina Ptuj, Enver Šišić.

V nefinančnem poročilu Skupine lahko med drugim lahko zasledite, da je leta 2014 Perutnina Ptuj prva v Sloveniji uvedla nov standard piščancem prijazne reje, ki sledi najnovejšim ugotovitvam o dobrem počutju živali in presega zakonodajne zahteve EU. V letu 2019 je 18 odstotkov njihovih rejcev v Sloveniji redilo piščance po tem standardu.