EFSA s kampanjo “Stop afriški prašičji kugi”

4 septembra, 2020
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) je pričela z veliko kampanjo za ozaveščanje in pomoč pri zaustavitvi širjenja afriške prašičje kuge (APK) v jugovzhodni Evropi.
Kampanja je namenjena državam, za katere je EFSA leta 2019 ugotovila, da skupaj sestavljajo „zaskrbljujočo regijo“ zaradi njihove bližine državam, v katerih je prisotna APK. To so Albanija, Bosna in Hercegovina, Hrvaška, Grčija, Kosovo, Črna gora, Severna Makedonija, Srbija in Slovenija.

Kampanja bo dopolnjevala stalna prizadevanja Evropske komisije in drugih mednarodnih organizacij za izkoreninjenje te bolezni v Evropi. Njen cilj je ozaveščanje in razumevanje APK v vseh devetih državah. Namenjena je skupinam ljudi in posameznikom, ki so v stiku z domačimi in divjimi prašiči, kot so prašičerejci in lovci. EFSA bo sodelovala tudi z veterinarskimi organizacijami, lovskimi združenji, skupinami kmetov, cariniki, mejno policijo, lokalnimi upravami, turističnimi operaterji in popotniki.

Afriška prašičja kuga (ASK) je virusna bolezen, ki prizadene domače in divje prašiče. Virus je neškodljiv za ljudi, vendar je v mnogih državah že povzročil veliko gospodarske škode. Zdravila ali cepiva ni, zato zaradi izbruha lahko reje na prizadetih območjih izgubijo veliko število prašičev.