Vsak liter mleka je bil prodan in plačan

29 junija, 2020
0
0

Generalna direktorica Direktorata za kmetijstvo dr. Darja Majkovič je v Kidričevem izpostavila, da sektor prireje mleka ni bil upravičen do finančnega nadomestila zaradi izpada dohodka po 74. členu, saj se ni soočal z 20-odstotnim padcem dohodka. »Težave so se pojavile predvsem pri odkupu goveje živine, kjer so še vedno težave z zastojem prodaje, odkupna cena živine je padla za 15 do 20 odstotkov, cena storitve klanja živali pa je višja za kar sto odstotkov. Državni sekretar dr. Jože Podgoršek je dodal, da je odkupna cena za mleko resda zanihala navzdol, vendar se dejavnost prireje mleka, za razliko od nekaterih drugih, ni znašla v prevelikih težavah.

»Cena se že obrača navzgor, zato na kmetijskem ministrstvu ocenjujemo, da dejavnost ni v tako hudih težavah kot vinski sektor, kmečki turizmi ali reja goveje živine za meso. Obeti so pozitivni, saj je spot cena mleka že presegla 30 centov za liter, nekatere tuje mlekarne pa že dvigujejo odkupno ceno,« je prepričan Podgoršek.
Zaradi 20-odstotnega padca dohodka v prireji govejega mesa je vlada sprejela sklep o izplačilu finančne pomoči rejcem za lažjo prebroditev krize,« je povedala Majkovičeva, predsednik sindikata kmetov Slovenije Anton Medved pa je komentiral, da je omenjen ukrep bolj kot pomagal rejcem, spodbudil odkupovalce h kartelnemu dogovoru o znižanju odkupne cene za živino, ki je krepko pod pragom rentabilnosti.

Nihče ne ve kaj nas čaka jeseni

»Nisem prepričan, da je ta pomoč vplivala na padec cene trgu, vendar dopuščam to možnost,« je Medvedovo izjavo komentiral državni sekretar in pogajanja za višjo odkupno ceno goveje živine predal na stran gospodarstva. »Uvoza živine v našo državo ne moremo kar prepovedati, kaj bi se namreč zgodilo, če bi v povračilnih ukrepih te države Sloveniji prepovedale izvoz mleka?« je poudaril zapleteno delovanje v skupnem evropskem prostoru. Podgoršek je nadaljeval, da mesno-predelovalni sektor v tem trenutku že odkupuje goveje kože, kar kaže na pozitivne obete. »Od 13. marca do 15. aprila je bilo nadomestilo izplačano za okoli 9 tisoč govedi, kar je skorajda povprečno število primerljivo z lanskim letom. V obdobju od 15. aprila do konca maja, po analizi prodanih in zaklanih živali, bomo nadomestilo izplačali za 18 tisoč živali, kar pa je bistveno več kot znaša običajen promet z govejo živino. V Sloveniji namreč na mesec ustvarimo promet s približno 9.500 živalmi.«

»V času koronakrize so vsi deležniki – kmetje, zadruge, živilsko-predelovalna industrija in trgovci – z akcijo mesec maj, mesec slovenskega mleka, dokazali, da se lahko med seboj povežejo. Zaradi medsebojnega sodelovanja in ustaljenih tržnih poti niti en liter mleka ni ostal neprevzet, neprodan ali neplačan,« je poudaril državni sekretar in sklenil, da bodo na ministrstvu spremljali dogajanje na vseh trgih in tudi v prihodnje iskali rešitve, saj nihče ne ve kaj nas čaka jeseni.

Vsekakor nas na področju kmetijske politike čakajo spremembe. »Zaradi koronakrize bodo finance vezane na kredite Evropske komisije,« navaja Darja Majkovič in nadaljuje, da bo treba v prvih dveh ali treh letih počrpati veliko denarja, kasneje pa nekoliko manj. »Leti 2022 in 2023 bosta kot kaže finančno precej močni, zato bo treba takrat zagotoviti dovolj razpisov.« Pri skupni kmetijski politiki velja načelo smotrnosti, kar pomeni, da mora imeti vsak cent naložbe opredeljen namen porabe in cilje, h katerim je prispeval. »Prihodnje naložbe bodo morale izkazovati tudi okoljski učinek oziroma kako prispevajo k zmanjševanju toplogrednih plinov. To pomeni, da boste morali kmetje za pridobitev evropskega denarja izpolnjevati določene okoljske cilje. Podprte bodo predvsem naložbe, ki bodo prispevale k zmanjševanju stroškov, delovale v smeri večje digitalizacije in kolektivne naložbe, ki so priložnost, da se rejci med seboj povežete in uspešnejše kandidirate na razpisih,« je na kratko strnila Darja Majkovič in dodala, da na kmetijskem ministrstvu v septembru 2020 načrtujejo javni razpis za ureditev hlevov in gospodarskih poslopij, kjer bodo vključene tudi skladiščne kapacitete in specialna kmetijska mehanizacija za zmanjšanje toplogrednih plinov.