Na trgu tudi po koncu projekta

29 junija, 2020
0
0

Kmečka zadruga Sevnica je v dveletnem projektu, ki bo sklenjen julija, zgradila prepoznavno verigo z odkupom živali od svojih enajstih članov partnerstva ter vzpostavila nadstandardni sistem nadzora za zagotavljanje višje kakovosti govejega, junčjega in telečjega mesa. »Projekt se bo resda zaključil konec julija, vendar se bo v praksi razvijal naprej z novimi zgodbami v lokalnem okolju,« je na tiskovni konferenci, ki je potekala na kmetiji Jazbec v Sevnici, povedala strokovna sodelavka projekta Barbara Mlakar Krajnc.


V zadrugi pričakujejo, da se jim v prihodnje pridruži še več rejcev, s trenutno enajstimi pa so že do maja 2020 odkup povečali za trikrat, od prvotno zasnovanega odkupa v vrednosti 94.000 evrov, dosegli in presegli pa so tudi načrtovano prodajo mesa v vrednosti okoli 125.000 evrov.

»Vrednost projekta, ki ga sofinancira Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja je 48.000 evrov. Njegov vodilni partner je Kmečka zadruga Sevnica, člani partnerstva pa so naši kmetje – člani zadruge z enajstih kmetijskih gospodarstev. Z njimi smo vzpostavili trdno in uspešno sodelovanje in s tem kratko dobavno verigo ter prodajo mesa na lokalnem trgu,« je povedala Barbara Mlakar Krajnc. Organiziran odkup živali in vzpostavitev sistema sledljivosti od odkupa do prodaje mesa z označevalnimi nalepkami, ki vsebujejo podatek o kmetijskem gospodarstvu, kjer je bila žival vzrejena, so na poti uresničitve načrtovanega povpraševanja po tem mesu tudi v prihodnje.

Mlado pitano govedo na kmetiji Jazbec v Sevnici Mlado pitano govedo na kmetiji Jazbec v Sevnici

Z boljšo kakovostjo do višje odkupne in prodajne cene

Odkupljene živali so vzrejene na sonaraven način, kar omogoča izkoriščanje in ohranjanje travne površine in preprečuje zaraščanje. Zaradi kratkega časa prevoza živine do klavnice izključujejo možnost pojava stresa pri živalih ter s tem povezanega pojava bledega, mehkega in vodenega mesa ter temnega, čvrstega in suhega mesa. »Vzpostavili smo tudi interni nadstandard na klavni liniji v Grajskih mesninah Kmečke zadruge Sevnica, kar pomeni, da s pogostejšim merjenjem pH vrednosti in temperature mesa dosegamo njegovo višjo kakovost, s tem pa prispevamo k napredku in večji inovativnosti,« je pojasnila Barbara Mlakar Krajnc.

Njihove ciljne promocijske aktivnosti so usmerjene predvsem v splošne kupce, mladino in javne zavode ob podpori sevniške lokalne skupnosti. Javni zavodi v Sevnici trenutno uveljavljajo 20 odstotni nakup živil po načelu kratkih dobavnih verig, letos pa imajo na voljo tudi tri razpise za šole, kjer bo treba po interventen zakonu upoštevati uporabo do 50 odstotkov živil iz kratkih dobavnih verig.

Predsednik Kmečke zadruge Sevnica Uroš Flajs je povedal, da želijo s projektom predvsem izboljšati kakovost mesa ter s tem doseči višjo odkupno in prodajno ceno. »Najpomembnejše pri tem pa je, da kupec točne ve od kod prihaja kupljeno meso. Izredno pomembna je najkrajša možna pot živali do klavnice, saj manj stresa med prevozom pomeni višjo kakovost mesa. Tega mesa ni in ga ne bo v neomejenih količinah, znašel se bo predvsem bo predvsem na jedilnikih javnih zavodov občin s katerimi sodelujemo,« je strnil predsednik in kot rejec, ki sodeluje pri projektu kratke prepoznavne verige, dodal: »Rejce, ki smo vstopili v projekt motivira predvsem upanje, da bomo za vzrejeno živino sčasoma dosegli višjo odkupno ceno in s tem dodano vrednost reje.«

Jernej Jazbec, 27-letni mladi prevzemnik Jernej Jazbec je 27-letni mladi prevzemnik kmetije na kateri je potekala konferenca in član partnerstva pri projektu “Meso in Sevnice” Kmečke zadruge Sevnica. Lani je zgradil nov hlev ter povečal število pitancev s petdeset na 130, v roku dveh mesecev pa pričakuje prvo prodajo bikov iz novega hleva.