Izvoz mleka z manjšimi težavami

16 marca, 2020
0
0

Karantena v Italiji in zapleti na slovensko-hrvaški meji povzročajo nekaj težav na področju izvoza mleka, saj so prejšnji teden nekateri izvozniki že doživeli prve odpovedi odkupa. Kot je povedala kmetijska ministrica Aleksandra Pivec, je bil moten izvoz približno tretjine mleka, kar je obvladljivo, zato podjetja, ki v Italijo prodajajo slovensko mleko svarijo, da ni razloga za paniko, saj odkup s kmetijskih gospodarstev trenutno nemoteno poteka.

Podrobneje nam je razmere na trgu z mlekom opisal David Prinčič z Govedorejskega poslovnega združenja (GPZ), ki ima dolgo tradicijo mednarodnega trženja slovenskega mleka z mrežo pogodbenih kupcev iz Italije, Slovenije in občasno tudi s Hrvaške. »Trenutno italijanski kupci slovenskega mleka prosijo za dobavo nekoliko manjših količin. V Italiji je namreč zaradi zaprtih restavracij, vzgojno-izobraževalnih ustanov in drugih, ter močno okrnjenega turizma, ki je v hudih težavah, močno upadlo tudi povpraševanje po mlečnih izdelkih.

Zaenkrat je situacija obvladljiva, saj količine mleka, ki ostanejo lahko preusmerimo in prerazporedimo v druge mlekarne, tuje ali naše,« pojasni Prinčič in doda, naj rejce krav molznic ne skrbi po nepotrebnem, saj se s to težavo ukvarjajo mlekarne oziroma podjetja, ki slovensko mleko tržijo v Italiji.

Kmetje za zdaj še ne čutijo posledic

»Prejšnji teden smo imeli nekaj težav z izvozom mleka, zaradi nezmožnosti njegovega prevzema, a smo to do konca tedna rešili, ta vikend pa so težave nastale na meji s Hrvaško, zaradi predolgega čakanja naših cistern z mlekom.

Situacija se je za zdaj uredila, vendar ostaja vprašanje, koliko časa bo Hrvaška še dovolila transport v njihovo državo,« pojasnjuje Janko Petrovič, direktor Mlekarske zadruge Ptuj.

Dodal, je, da za zdaj nastalo situacijo obvladujejo, pozdravlja pa tudi pravočasen odziv kmetijskega ministrstva in sprejetje ukrepov glede povečevanja blagovnih rezerv. »Ukrep je bil na mestu in pravočasen,« je povedal in poudaril, da kmetje trenutno še ne čutijo posledic turbolentnega dogajanja na trgu z mlekom. »Tudi to se zna hitro spremeniti, menim pa, da se bo v tem tednu marsikaj razjasnilo.«

Nekaj težav na meji s Hrvaško so imeli tudi v Ljubljanskih mlekarnah Nekaj težav na meji s Hrvaško so imeli tudi v Ljubljanskih mlekarnah.    

Tudi Marijan Roblek, direktor Mlekopa je povedal, da prodaja slovenskega mleka v Italijo pri njih poteka nemoteno.

Vse napovedi za prihodnje dni so odveč, saj pravi, da je situacija preveč nepredvidljiva in se spreminja z dneva v dan.

Je pa potrdil, da se na to temo odvijajo številni sestanki, saj se vendarle bojijo najhujšega scenarija, ki je odpoved odkupa slovenskega mleka njihovih italijanskih kupcev, zaradi izrazitega upada povpraševanja po mlečnih izdelkih. Ob manjši porabi surovine in upadu povpraševanja, mlekarne lahko z ustvarjanjem zaloge stanje obvladujejo, vendar le do neke kritične točke, nato sledi naslednji korak, ki je izrazito zmanjšanje odkupa in tega se najbolj bojimo,« je povedal Roblek, ki pravi, da moramo biti pripravljeni tudi na ta scenarij in nanj pravočasno pripraviti.

Čakajo nas negotovi časi

Najbolj črn scenarij za slovenski trg z mlekom bi predstavljali presežki mleka, ob morebitni prepovedi transporta na Hrvaško, ki je trenutno največja težava, Italija se je namreč zavezala, da ne bo prekinjala starteških poti, kamor spada tudi naš izvoz mleka.

Slovenija na leto izvozi 160 milijonov litrov mleka, kar v povprečju pomeni 450.000 litrov mleka na dan, kar presega zmogljivosti predelave vseh naših mlekarn, vključno s Pomurskimi mlekarnami, v kateri lahko kot edini mlekarni pri nas, predelajo približno 100.000 litrov mleka na dan v prah.

Dokler presežke predstavljajo posamezne cisterne mleka, lahko mleko predelajo v prah, sire in sterilno mleko, če bi se izvoz še nadalje zmanjševal ali celo prekinil, zaradi premajhnega povpraševanja po mleku, potem pa bi se lahko začel odvijati že prej omenjeni črn scenarij za trg z mlekom.

»Kaj točno se bo dogajalo težko napovemo, zato že zdaj iščemo rešitve, da kasneje lahko preprečimo najhujše,« je še povedal David Prinčič.

»V tem trenutku so komentarji na to temo preuranjeni, saj je pred nami preveč nepredvidljivih situacij,« je povedal Vinko But, direktor Mlekarna Celeia. Tudi Jure Bojnec, pomočnik direktorja v Pomurskih mlekarnah, nastale situacije ni želel podrobneje komentirati, se je pa strinjal z zgornjo izjavo in dejal, da so časi negotovi in, da v teh kriznih razmerah v njihovi mlekarni delajo vse, kar je mogoče in rešujejo nastalo situacijo. 

V Ljubljanskih mlekarnah intenzivno iščejo rešitve za vse možne scenarije, ki bi se utegnili odviti v prihodnje. V sodelovanju z delovno skupino, ki jo je prejšnji teden ustanovilo kmetijsko ministrstvo, sodelujejo pri oblikovanju kriznega načrta za predelavo surovega mleka v trajne izdelke, če bo to potrebno. Kot je povedala Maja Kalan Pongrac, ki v Ljubljanskih mlekarnah skrbi za komuniciranje z javnostmi, za zdaj v Italiji še niso zavrnili nobene njihove pošiljke s končnimi mlečnimi izdelki, kar pa se v prihodnje sicer lahko hitro spremeni, glede na to, da veliko izdelkov izvozijo v Italijo.

Se je pa tudi pri njihovi dobavi, zataknilo na hrvaški meji.

»Naša mlekarna dnevno spremlja dogajanje in se mu prilagaja. Glede viškov mleka je kmetijska ministrica že oblikovala delovno skupino, v katero smo tudi mlekarne aktivno vključene, saj se situacija iz dneva v dan spreminja.«

Po zadnjih podatkih je poslovanje Ljubljanjskih mlekarn potekalo nemoteno, sama proizvodnja pa deluje še intenzivneje kot običajno, saj so se v tem času naročila trgovcev občutno povečala, kar je pravzaprav za mlekarne dobro,« je še povedala Maja Kalan Pongrac.