Je cepljenje uničilo več tropov kot zveri?

4 februarja, 2020
0
0

»Ni res, da smo lani predstavniki KGZS in rejskih združenj na seji s predstavniki veterinarske stroke (UVHVVR, VZB, NVI) soglasno podprli izvedbo petletnega programa cepljenja proti bolezni modrikastega jezika (BTV), ki se konča leta 2021,« je Roman Savšek, predsednik Zveze društev rejcev drobnice Slovenije (ZDRDS), popravil nedavno izjavo predsednika Veterinarske zbornice Slovenije iz. prof. dr. Ožbalta Podpečana, dr. vet. med.

»Na KGZS smo res imeli omenjeni sestanek ter izpostavili težave pri reji drobnice. Res je, da so me vprašali, ali bomo rejci drobnico v prihodnje še cepili proti BTV ali ne, vendar se o tem v imenu vseh osem tisočih rejcev drobnice brez njihove potrditve še nisem mogel jasno opredeliti. Zato so očitno sklepali, da cepljenje podpiramo,« je pojasnil Savšek in še enkrat poudaril njihovo napačno sklepanje. Na sestanku ni bilo nobenega glasovanja, če bi bilo, bi se vzdržal. Cepljenja vsekakor ne bi podprl, ne bi bil pa niti proti, vsaj dokler o tem ne presodijo rejci,« je povedal.

Ko je decembra koordiniral odkup jagnjet, je poklical preko sto rejcev, ki skupaj redijo od pet do šest tisoč ovc, a je za prodajo dobil zgolj dvajset jagnjet.

»To je zelo malo. Ne vem, zakaj si odgovorni zatiskajo oči pred to težavo. Stranski učinki po cepljenju nam uničujejo trope ter zmanjšujejo dohodek in tudi zato bo marsikateri rejec prenehal s to dejavnostjo.«

Več preberite v Kmečkem glasu št.6, ki izide v sredo 5. februarja 2020.