Vedno pred novimi izzivi

27 januarja, 2020
0
0

Na mešani kmetiji, s štiristo letno tradicijo priimka Merčnik, nas je pričakala Vesna, ki je vsestranska ženska, mati štirih otrok – glasbenikov, žena, kmetica, gasilka in na splošno ženska, ki si upa. Skupaj s šestimi kmečkimi ženami je pred približno desetimi leti izdelala tudi elaborat za ustanovitev blagovne znamke Benediški sadni kruh iz sadja, ki raste v Slovenskih goricah. Rada ima izzive in si vedno postavlja nove cilje. In bolj, ko se zdijo neuresničljivi bolj stremi k njihovi izpolnitvi. Kljub vsem aktivnostim je bila na prvem mestu vedno družina in otroci zdaj, ko so le-ti že odrasli pa prihaja tudi njen čas.

Z možem Ivanom imata štiri že odrasle otroke, in sicer Florjana, Jerneja, Tadeja in hči Majo, pred dvema mesecema pa se jima je družina povečala za prvega vnuka. Prav vsi njuni otroci si domove ustvarjajo v Benediktu, kmetijo pa bo nasledil najmlajši sin, 20-letni Florjan. »Pred kratkim se je zaposlil v podjetju, ki prodaja in servisira kmetijsko mehanizacijo, kar me zelo veseli, saj se bo v službi naučil potrebne organizacije in to znanje prenesel na kmetijo,« pravi Vesna, ki ima pri tem v mislih delo na kmetiji, kjer se jim dan zaradi odlašanja večkrat prevesi v noč.

»Tod okoli smo že znani po tem, da velikokrat orjemo, sejemo ali kosimo ponoči, želim pa si, da bo mlajša generacija nekoč to vendarle spremenila,« z nasmeškom razlaga Vesna, ki upa, da bo sin zdržal tempo in brez težav usklajeval službo s kmetijstvom. »Mogoče pa kmetijstvo niti ne bo ostalo njegova prva izbira, glede na to da Benedikt, s svojim potencialom mineralnih in termalnih vrelcev, ponuja možnost razvoja rekreacijskega in zdraviliškega turizma.« S tem v kraju raste povpraševanje po stanovanjih, zato in tudi zaradi izgradnje potrebne prometne infrastrukture pa so Merčnikovi izgubili že skoraj dva hektarja obdelovalne zemlje. A tudi to je njihov vložek na dolgi rok, saj je z izgradnjo stanovanj in z razvojem potrebne infrastrukture občina postala zanimiva za številne mlade in družine, ki so danes tudi stalne stranke na njihovi kmetiji.

Nekaj podatkov s kmetije Merčnik:

  • mešana živinorejska kmetija, ukvarjajo se s poljedelstvom, gozdarstvom in sadjarstvom;
  • dopolnilna dejavnost pekarstvo in slaščičarstvo;
  • prepoznavni po kakovostni govedini ter sadnem kruhu;
  • značilnost sadnega kruha je velika količina posušenega sadja z benediških sadovnjakov;
  • vse govedo, tudi bike, pasejo na pašnikih v sklopu kmetije. Mlado govedo zato dalj časa prirašča (od 2,5 do 3 leta);
  • govedo na paši dokrmljujejo z veliko količino sena in manjšo količino travne in koruzne silaže;
  • vso krmo za govedo in dve plemenski svinji s pujski, pridelajo doma;
  • na njivah rastejo koruza, ječmen, tritikala in pšenica;
  • sadje za peko sadnega kruha sušijo v lastni sušilnici.

»Naj žena Benedikta 2019«

Danes vsa prodaja poteka neposredno na kmetiji ali na stojnicah ob večjih krajevnih prireditvah. Njeni začetki prodaje kruha, potic, sadnega kruha, klobas, salam, zaseke, ocvirkov, bučnih praženih semen, bučnega olja, in drugih pridelkov ter izdelkov pa segajo 17 let nazaj na mariborsko tržnico, saj takrat v Benediktu ni bilo prodaje.

»V relativno kratkem času je prišlo do velike spremembe in počasi se uresničuje, kar se sem vedno govorila: Nekoč bo nekoč prišel čas, ko bo kmetijstvo cenjeno. In zdaj smo že zelo blizu temu,« pojasnjuje.

Vesno so lani člani Kulturnega društva Benedikt, predvsem zato, ker je ženska navdiha izbrali za »Naj ženo Benedikta 2019«. Na naziv je seveda zelo ponosna a ima o sebi skromno mnenje, čeprav jo vsi poznajo kot osebo, ki je vedno polna zamisli in četudi se zdi, da jih bo nemogoče izpeljati, njej to nekako uspe.

Družina Merčnik na prireditvi za »Naj ženo Benedikta 2019«, z možem Ivanom in otroki, ki so njeno podelitev pospremili s pesmijo o mami. Izredno je ponosna na svojo družino in vsem tudi hvaležna, predvsem možu, za vso podporo. (foto: KD Benedikt)<br><br>Družina Merčnik na letošnji podelitvi za »Naj ženo Benedikta 2019«, z možem Ivanom in otroki, ki so njeno podelitev pospremili s pesmijo o mami. Izredno je ponosna na svojo družino in vsem tudi hvaležna, predvsem možu, za vso podporo. (foto: KD Benedikt)<br><br> Družina Merčnik na prireditvi za »Naj ženo Benedikta 2019«, z možem Ivanom in otroki, ki so njeno podelitev pospremili s pesmijo o mami. Izredno je ponosna na svojo družino in vsem tudi hvaležna, predvsem možu, za vso podporo. (foto: KD Benedikt)

Z velikim zagonom uresničuje svoje in zamisli vse družine, predvsem otrok, saj pravi, da so oni »edina prava naložba, v katero je treba vse življenje vlagati,« in v nadaljevanju pojasni, da so vsi štirje otroci odlični glasbeniki, ki sestavljajo ansambel Klapovühi.

Na fotografiji (z leve prosti desni) Leon Šoštarič in Merčnikovi: Maja ter njeni bratje Tadej, Florjan in Jernej. Na fotografiji (z leve prosti desni) Leon Šoštarič in Merčnikovi: Maja ter njeni bratje Tadej, Florjan in Jernej.

»Nek domačin je pojasnil, da so nekoč nagajive fante na tem območju imenovali poklavühi, in ker so bratje in sestra sestavljali »klapo«, ki s svojo pesmijo vzbuja smeh in zabavo, je nastalo ime Klapovühi.« Ansambel sestavlja pet članov, saj se je Merčnikovim v ansamblu pridružil še Leon Šoštarič, ki pa z njimi ni v sorodu.

Vse njihove pesmi so začinjene z življenjskim humorjem, ki nasmeji poslušalce, kar je tudi njihov namen, precej zgovoren pa je podatek, da imajo vse naslednje leto do vključno poletja 2021 rezervirane že vse termine za nastope. Ker je Vesna vedno spremljala glasbeno delovanje otrok, je torej na nek način tudi njihova poslovna vodja. »Temu ne bi tako rekla. V prvi vrsti sem mama, je pa res, da nikoli nisem pustila, da bi se z njimi kdo okoriščal ali da ne bi vedela kje igrajo. Zato sva z možem, ko so bili še mlajši, vedno hodila z njimi na nastope. Nikoli pa nismo načrtovali, da bodo ti otroški nastopi prerasli v tako uspešno glasbeno kariero,« je odkrita.

Za kulturni utrip domačega kraja

Vesninim aktivnostim ni videti konca, čeprav sama pravi, da so zanjo vse ženske nekaj posebnega. »Vsaka ima svojo zgodbo, svoje strahove, pogum in cilje ter prvinske ženske moči,« poudari. Ker ji kulturni utrip domačega kraja veliko pomeni, je sodelovala tudi obujanju Kulturnega društva, celo igrala je v nekaj igrah. Aktivno se udejstvuje v Glasbeno-turističnem društvu Klapovüh, ki je poimenovano po ansamblu, je pa tudi med njihovimi ustanovitelji – materami otrok, ki so ga kot mladoletni takrat želeli ustanoviti. »Namen je predvsem ta, da otrokom preko tega društva omogočimo razvoj interesnih dejavnosti, predvsem glasbenih, v domačem in tujem prostoru.«

Prepletenost Klapovühov ter Glasbeno-turističnega društva Klapovüh daje Benediktu poseben pečat, še posebej, ko gre za promocijo samega kraja s svojimi kulturnimi in naravnimi znamenitostmi v širšem prostoru. »Klapovühi del zaslužka z nastopov vedno namenijo za razvoj domačega kraja. Konec koncev v njem živijo, zato je prav, da pomagajo pri razvoju kraja.«

Sadju iz Slovenskih goric ženske spet dvignile vrednost

Pred približno desetimi leti je Vesna, skupaj s šestimi drugimi kmečkimi ženami, izdelala tudi elaborat za sadni kruh iz sadja, ki raste v Slovenskih goricah. Do želenega sadnega kruha so recepturo preizkušale tri mesece, saj so želele predvsem sadju spet dvigniti izgubljeno vrednost.

Sadni kruh Sadni kruh

»V času preizkušanja in iskanja pravega recepta smo vsi pojedli precej sadnega kruha, na svoj račun pa so občasno prišli tudi prašiči,« se šali nasmejana Vesna, ki poleg vsega naštetega in hodi tudi v službo. Z izobrazbo PTT tehnice je v službi prodajalke v trgovini in ob vsej podpori doma z delom v službi navdušeno nadaljuje. »Prvi in glavni moj cilj je bila vzgoja otrok, nato pa je prišel tudi moj čas. Četudi je marsikdo mislil, da zaposlitev zame res ni potrebna, pa je bila. To sem potrebovala zase, poleg tega pa sva bila z Ivanom nekoč oba zaposlena na kmetiji s štirimi otroki, kreditno nisva bila sposobna, pa čeprav bi lahko zastavila gospodarstvo za zavarovanje posojila.

Imela sva veliko željo po gradnji, posodobitvah na kmetiji in razvoju kmečkega turizma, denarja pa ne, saj tudi na nobenem razpisu za evropska sredstva nisva bila uspešna,« je priznala Vesna in dodala, da jim je pred kratkim vendarle uspelo na zadnjem razpisu za naložbe v kmetijska gospodarstva, na katerem so pridobili nekaj sredstev za prenovo hleva za dojilje in izgradnjo novih skupinskih boksov za pitance. »Še danes pa mi je žal, da projekt kmečkega turizma pri nas ni stekel. Vendar upanje ostaja, saj ga bo mogoče nekoč oživil kdo od otrok.«

Zanimiv pogovor je sklenila s sporočilom za vse kmečke žene. Sporoča vam, da vedno poslušate svoj notranji glas, upoštevate svoje občutke in želje ter se ne zapostavljate.

Kmetija Merčnik v številkah:

  • skupaj obsega 35 ha, od tega je 9 ha gozdov, nekaj površin imajo še v najemu;
  • redijo 25 krav dojilj lisaste pasme, limuzin in križank med tema pasmama, plemenski bik je namreč limuzin pasme, trenutno je v hlevu in na paši skupaj 70 glav;
  • redijo dve plemenski svinji in vzredijo njune pujske, imajo še nekaj kokoši, dve kozi, osla ter ovna;
  • 1 ha sadovnjaka z jablanami, hruškami, slivami in orehi;

Govedo na paši