Mladi si moramo upati

6 januarja, 2020
0
0

Pogled na novozgrajeni hlev za 28.000 piščancev na kmetiji 35-letnega Francija Fingušta z Zgornje Gorice v Račah, poleg velike naklonjenosti do kmetijstva, razkrije tudi simpatijo do Nogometnega kluba Maribor. Rumena fasada 95 metrov dolgega in 17 metrov širokega hleva, z značilno vijoličnimi ploskvami pri odprtini oken, pa to še dodatno potrjuje.

Ker mešana kmetija z molznicami, plemenskimi svinjami s pujski in piščanci zahteva veliko dela, se tekem NK Maribor zdaj redkeje udeležuje in več časa preživi s partnerko Vanjo in njunima hčerkama; 7-letno Neli in 2-letno Asjo. Franci odkrito pove, da kmetijstvo danes terja veliko poguma.

»Mladi si moramo upati, vendar hkrati poznati omejitve, tudi pri reji živali. Predvsem pa je pomembna sloga v družini,« uvodoma pove Franci, ki se je za mehanika in kmetijskega tehnika izučil na mariborski Biotehniški šoli.

 

Kmetuje skupaj s starši, že upokojenim Stanislavom in Marijo, partnerka Vanja, ki je zaposlena in opravlja delo trgovke, pa mu z veseljem priskoči na pomoč tudi pri kmetijskih opravilih, kadar jo potrebuje. Franci pojasni svojo poklicno kmetijsko pot, ko mu je oče po končanem šolanju zaupal in predal v skrb plemenske svinje s pujski. »Poskrbi zanje, delaj in zasluži,« je dejal Stanislav, ki je priznal, da se je Franci reje lotil nadvse preudarno in ob tem spoznal resnično vrednost zasluženega denarja. Več pa v prvi letošnji številki Kmečkega glasa, ki je že v prodaji.