Reja drobnice je v težavah

27 novembra, 2019
0
0

“Reja drobnice je v velikih težavah in trenutno ni dobičkonosna, demografska struktura na kmetijah je zaskrbljujoča, za mlade panoga ni zanimiva in posledično, ko starejši gospodarji prenehajo z dejavnostjo, kmetija nima naslednika in površine na območjih z omejenimi možnostmi za kmetovanje se zaraščajo”, je trenutno stanje povzel Roman Savšek, predsednik Zveze društev rejcev drobnice Slovenije, v katkem pogovu za naš časopis, na petem strokovnem posvetu o Reji drobnice v Dobrni.

Število živali se je od leta 2009 zaradi neustrezne kmetijske politike in drugih okoliščin zmanjšalo s 170.000 živali na dobrih 120.000. Rejci se ukvarjajo s pogini in zvrgavanji, ki jih pripisujejo stranskim učinkom po cepljenju, s cepivom proti bolezni modrikastega jezika (BTV). O težavah pri govedorejcih smo v zvezi s tem cepivom lani že pisali, vendar se takrat rejci drobnice o stranskih učinkih še niso opredelili. Danes, po treh odkar je cepljenje obvezno pa odločno trdijo, da izgube niso naključne in zato želijo pojasnila.

“Hlevi so prazni, ukvarjamo se s pogini zaradi stranskih učinkih po cepljenju ter pokoli, ki jih povzročajo volkvi, medvedi ter predvsem tudi šakali, ki so tujerodna invazivna vrsta, o kateri premalo govorimo”, so bili neposredni rejci drobnice v burni razpravi.

Več o problematiki cepljenja proti bolezni modrikastega jezika preberite v eni od prihodnjih številk našega časopisa, v naslednji 49. številki pa se seznanite z vsebino nedavnega posveta o reji drobnice.