Nepremagljivi dvojec na kmetiji

26 novembra, 2019
0
0

Anja in Dominik Lenart sta tretja generacija Lenartov na tej hitro razvijajoči se kmetiji, ki je usmerjena v prirejo mleka, redita pa tudi bike pitance in teleta za zakol. Mlada živinorejca, ki sta se spoznala in zaljubila med študijem na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede v Mariboru, sta pri svojih 35-letih ena najuspešnejših rejcev krav molznic v Sloveniji. Po mlečnosti je njuna čreda uvrščena med 50 najboljših v Sloveniji, vse pa kaže, da bosta letos uvrščena še višje.

Za njima so zelo turbulentna leta, saj sta od leta 2005 leta ves čas v gradnji prizidkov in drugih nezahtevnih objektov, v katerih sta prebila cele dneve. Odločena, da ne zamudita niti trenutka več pri odraščanju svojih hčera, 7-letne Lucije in 3-letne Mete ter kravam molznicam ponudita najboljše možno udobje, sta postavila hlev za 80 molznic, edini v Sloveniji, ki je v celoti sestavljen iz lepljenega lesa in opremljen z najsodobnejšo opremo, s tem pa prihranila čas ter si olajšala vsakodnevno delo.

Hlev za molznice, spredaj mlekomat Hlev za molznice, spredaj mlekomat

»35 litrov mleka po kravi bi moral biti cilj vsakega rejca, saj pri teh odkupnih cenah le litri prinašajo dobiček. Strošek po kravi, samo za krmo brez amortizacije, namreč znaša pet evrov na dan in če molze 35 litrov, z mlekom rejcu vrne 11,5 evra,« pojasni Dominik, ki pravi, da bi morala odkupna cena mleka presegati 40 centov po litru.

Robot BouMatic Robotics (MR-D2), ki molze dve kravi hrati (foto: Agrorobomar) Robot BouMatic Robotics (MR-D2), ki molze dve kravi hrati (foto: Agrorobomar)

Kakšno povprečno mlečnost dosegata, kako krmita molznice, goveje pitance in teleta za zakol ter še marsikaj zanimivega, pa si preberite v tiskani izdaji Kmečkega glasa, ki izide v sredo 27. novembra 2019.