Sodobni hlevi

19 novembra, 2019
0
0

Rejci se zavedajo, da je dobro počutje krav molznic ključno za uspešno prirejo, zdravje in njihovo dolgoživost. To pa lahko dosežejo le v najsodobnejših sistemih uhlevitve, ki niso nujno najdražje gradnje, ampak hlevi, kjer se krave lahko prosto gibljejo, imajo na voljo udobno, suho in dovolj veliko ležišče, zadosti svetlobe, svežega zraka ter neoviran dostop do krme in vode.

Odločitve o novogradnji hlevov ali adaptaciji starih so težke in ne smejo biti prenagljene. Pri zasnovi hleva upoštevajte okoliščine vaše kmetije ter poiščite rešitve, ki bodo prispevale udobju živali, s čimer si boste tudi sami olajšali delo v njem. Premislite o stroških gradnje in gradite čim bolj enostavno ter imejte v mislih morebitno povečanje (dozidavo) čez nekaj let. Skorajšnja praksa je že, da rejci vsakih nekaj let želijo povečati čredo za nekaj krav.

Izpusti za prašiče pri Blažu Lečniku Izpusti za prašiče pri Blažu Lečniku

Preberite si zgodbo mladega korošca Blaža Lečnika, ki se je podal na pot novogradnje hleva za ekološko rejo prašičev pitancev po sistemu pig port 4 ter se seznanite z iznajdljivimi rešitvami Luke Kladnika iz Skorna, ki je prenavljal in dozidaval hlev za 27 krav molznic.

Izpust s petimi pokrimi ležalnimi boksi pri Luki Kladniku Izpust s petimi pokrimi ležalnimi boksi pri Luki Kladniku

Na kratko preberite tudi o hlevu za 80 krav molznic na kmetiji Dominika in Anje Lenart na Mestnem Vrhu pri Ptuju, ki je v celoti (vključno s stebri) zgrajen iz lepljencev, več o njihovi kmetije pa prihodnjič.

Notranjost hleva na kmetiji Lenart pri Ptuju (foto: Marko Robič) Notranjost hleva na kmetiji Lenart pri Ptuju (foto: Marko Robič)

Zanimivo branje vas čaka v 47. številki Kmečkega glasa, ki izide v sredo 20. novembra.

Oznake